Както всеки творец, фотографите също имат нужда от свое собствено пространство, в което да реализират идеите си. Затова все повече такива обмислят идеята за домашно фотостудио.

Реализирането на един такъв проект не е трудно, а предимствата от него са много. Сред тях са, че работното място е вкъщи, помещението е собствено и няма ограничения за промяна в него, имате свобода за творчески идеи, без да получавате непоискани съвети.

Разбира се, като всяко фотостудио, и домашното има нужда от определено оборудване. Стените например трябва да бъдат в неутрален цвят – бяло, черно или сиво. Това е с цел избягването на неприятни отскачащи цветни сенки върху модела.

Създадохме списък с още пет задължителни елемента, които да включите в творческото си пространство вкъщи. В тях не включваме фотоапарат, съответните обективи и статив, защото те са сред задължителните средства за работата на един професионалист.

Заден фон

В зависимост от големината на помещението, в което ще реализирате домашното фотостудио, можете да изберете различни варианти за заден фон или декори.

Важен е цветът или десенът на задния фон. Той трябва да кореспондира с модела и основната идея на снимката. Можете да избирате между хартиени и винилови варианти.

Хартиеният фон е по-бюджетният вариант, но и по-лесно се замърсява и къса. Продава се на руло и използването му е лесно, като основно е едноцветен.

Виниловият фон е по-издръжлив, има повече варианти за принт на него. Той е изработен от специален материал, който не отразява светлината. Ако изберете заден фон за вашето домашно фотостудио, ще имате нужда и от стойка за него.

Декори

Ако имате по-голямо пространство, можете да разделите и декорирате домашното си фотостудио на различни тематики – за деца, за семейства, за различни празници и поводи. За този вариант са нужни повече средства, но ефектът да имате различни декори за различните фотосесии е неповторим.

Също така, много деца се радват и са по-спокойни по време на снимки, когато заобикалящата ги среда е близка до домашния уют. Красив и не твърде голям декор е чудесна помощ, когато малчуганите трябва да се почувстват добре и да не се притесняват.

Подходящо осветление

Всички добре знаем, че светлината е в основата на фотографията. Никой фотограф не обича да снима на неподходяща светлина.

Затова и в домашното фотостудио е необходимо да осигурим подходящото осветление. Има два основни типа осветление – импулсно (студийни и ръчни светкавици) и постоянно (LED панели и фотографски софтбоксове с крушки).

За да избегнете неприятните и нежелани сенки по време на фотосесия, трябва да имате поне две осветителни тела. Можете да изберете комплект осветителни тела за домашно фотостудио. Той е абсолютно достатъчен за чудесни снимки!

Фотографски чадъри

За контрол над светлината фотографите предпочитат фотографските чадъри. Те са компактни и удобни. Имат достатъчно разновидности по размер и функции, така че да отговарят на различните нужди. В домашното фотостудио също ще имате нужда от фотографски чадъри.

С дифузния чадър ще направите светлината по-мека, а сенките по-плавни. Обичайно този вид чадъри са бели и светлината преминава през тях. Колкото по-голям е чадърът, толкова по-мека ще бъде светлината.

Има и рефлекторни чадъри, с които светлината се насочва към модела. Тяхната вътрешност е покрита със златно, сребърно или бяло, което променя и цвета на светлината. Златното покритие ще ви осигури по-топла светлина, сребърното – студена, а бялото – неутрална. В зависимост от декора, фона и целта на снимката, можете да заложите на различна светлина.

Рефлектори

Рефлекторите, заедно с фотографските чадъри, също са често използвани за промяна на светлината или нейното блокиране. Вариантите „5 в 1“ са сред най-предпочитаните, защото те комбинират дифузно, сребристо, бяло и златно отразяване на светлината. Комплектът включва и черно, което я блокира.

Най-често използваните цветове рефлектори са бяло и сребърно. Бялото ще омекоти светлината, а сребърното ще отрази най-много от нея. Дифузният вариант разпръсква огледално светлинните лъчове. Най-малко се използват златните рефлектори, тъй като те добавят оранжев оттенък, който не винаги е подходящ. Рефлекторите, също както чадърите, се предлагат в различни размери и са компактни и удобни за пренасяне. По-големите могат да се използват дори като заден фон на снимката.