Независимо за какво парти става дума – сватба, кръщене, моминско или ергенско, рожден ден, юбилей, фирмено парти или абитуриентски бал, декорацията се превърна в един задължителен елемент от него.

Ако преди време декорацията се правеше основно за детските партита и рождени дни, то тя вече е част от празненствата за възрастни. Все по-популярни са тематичните партита, които залагат не само на определен цвят, но и на различни епохи, стилове, някои дори на филмови герои.

За детските празненства декорацията продължава да бъде обвързана с любими анимационни герои като Мики Маус, Том и Джери, Пес патрул или на различни животни – котета, кучета, динозаври.

За сватбите и абитуриентските балове обаче темата вече не се изчерпва само с избор на панделки, тишлайфери, балони и салфетки в определен цвят. Все по-популярни стават ретро, морски и горски сватби, автентични фолклорни сватби, рождени дни, балове и сватби на тема Пепеляшка, Красавицата и звяра, Снежанка или дори Алиса в страната на чудесата. Съответно, според избраната тема, се изработват и поканите, понякога има и дрескод за събитието.

Независимо на каква тема се спрете за вашето семейно тържество и какъв е поводът за него, има няколко задължителни елемента от декорацията. Те помагат и за гладкото протичане на едно тържество, без гостите да изпадат в конфузни ситуации поради неяснота.

Разпределително табло за масите

Табло с броя маси и разпределението на гостите по тях е удобен, практичен и красив елемент за семейни тържества. Преди масово виждахме такива табла на сватби, където гостите са по-голям брой. Напоследък обаче има кръщенета и детски рождени дни, на които има нужда от табло с масите.

Съществуват различни варианти за изработката на красиво разпределително табло. То винаги е съчетано с темата и цветовете на събитието. Особено интересни са вариантите, в които масите са с имена на туристически дестинации, а гостите „пътуват“ за някоя от тях. Когато темата е основана на някоя от добре познатите ни приказки, масите носят имена на герои или място от приказката.

Тейбъл картички

Картички с имената на гостите са красив елемент от декорацията, който обаче помага и при намирането на местата. По този начин ще избегнете чуденето и притеснението кой къде да седне и дали няма да седнат близо един до друг хора, които не са в добри взаимоотношения. Освен това, тези картички могат да останат чудесен спомен за гостите.

Табло с програмата на събитието

Когато едно събитие е динамично и има някаква програма, която да следва, е хубаво да бъде разписана на табло. Това ще улесни гостите с малки деца или по-възрастните, които биха предпочели да си тръгнат по-рано.

Вече все по-често програмата е описана и в поканите, но не всеки взима със себе си поканата за тържеството. Затова спокойно може да се изработи табло в тематиката на събитието и основните точки в него като начало, коктейл, приемане на поздрави и подаръци, по-важни танци и игри, снимки с гостите и финалът на всяко събитие – тортата.

Информация за менюто

За да спестите притеснението на гостите какво могат да поръчват и какво е включено в менюто, на всяка маса можете да подсигурите информация за храните и напитките. По този начин ще спестите постоянния въпрос към вас или към сервитьорите какъв алкохол е включен, какви са салатата, предястието и основното и дали могат да си поръчат определени напитки.

Тематична рамка и декор за снимки

Вече всички тържества са с осигурен фотограф, по-важните и големите събития включват и видеограф.

За наистина красиви спомени с всички гости определете място за снимки. То може да бъде декорирано в тематиката на тържеството, а картонените рамки за снимки са чудесна идея. Можете да включите и други аксесоари, както и да обособите цял кът за снимки.

Място за подаръци

Декорацията за семейните тържества включва и украсено място за подаръци. Все пак, неуважение към гостите би било да си натрупаме на купчина по земята подаръците. Най-лесният вариант, но и също толкова красив, е елегантна масичка с кутия за картичките. Около кутията могат да бъдат наредени останалите подаръци.

Понякога мястото за подаръци и декорът за снимки са комбинирани, което улеснява максимално процесите на тържеството.

Подаръци за гостите и за децата

Малки стилни подаръчета за спомен на гостите са неизменна част от сватби, кръщенета, рождени дни и абитуриентски балове. Те остават като мил спомен за всеки, който е уважил празника ви.

Не забравяйте обаче и децата, които ще присъстват на тържеството. Въпреки че за тях е интересно всичко в един празник, можете да предвидите малки подаръчета и за тях. Практичен и лесен вариант е да разпечатате книжки за оцветяване, които съответстват с темата на събитието.